Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΧΟΡΟΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Λυτός ή Λεβέντικος ή Πουστσένο ή Ζάρακα ή Λέσνο
Μικτός κυκλικός συρτός χορός. Χορεύεται σε ξεχωριστούς κύκλους από τους άνδρες και τις γυναίκες ή στον ίδιο κύκλο μπαίνουν πρώτα όλοι οι άνδρες και ακολουθούν οι γυναίκες. Η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες με λυγισμένους αγκώνες. Αποτελείται από 12 κινήσεις που εκτελούνται σε τρία μουσικά μέτρα. Το μουσικό μέτρο κατ’ άλλους είναι 12/8 και κατ’ άλλους 16/8.

Γερόντικος ή Στάροκο ή Μπεράτικος
Ανδρικός αργός χορός που χορεύεται σε ανοικτό κύκλο. Η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες με τα χέρια κάτω, τα οποία στη δέκατη κίνηση ανεβαίνουν στη λοξή ανάταση. Αποτελείται από 10 κινήσεις που εκτελούνται σε 3 μουσικά μέτρα.

Ομορφούλα
Μικτός κυκλικός χορός. Η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες με τα χέρια τεντωμένα κάτω. Αποτελείται από 12 κινήσεις που εκτελούνται σε 6 μουσικά μέτρα.

Συμπεθέρα-Ζένσκοτο
Γυναικείος κυκλικός χορός. Η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες με τα χέρια τεντωμένα κάτω, τα οποία στην 9η κίνηση λυγίζουν στους αγκώνες και τεντώνουν πάλι στην 16η. Ο χορός αποτελείται από 16 κινήσεις που εκτελούνται σε 8 μουσικά μέτρα.

Ζάραμο
Χορός της Χασαπιάς σε τοπική απόδοση. Λαβή από τους ώμους. Ο χορός αποτελείται από 6 κινήσεις που εκτελούνται σε τρία μουσικά μέτρα.

Αλωνιάτικο
Χορός που χορεύεται στα χωριά Ακρίτας και Ψαράδες Φλώρινας.

Μπουγατσιάς (Ψαράδων Πρεσπών)
Χορός διαφορετικός από το Μπουγατσιά-Τσετφόρνα. Η λαβή των χεριών είναι από τις ζώνες χιαστί. Ο χορός αποτελείται από 6 βήματα.

Στάμκο (Άλωνα)
Ο χορός πήρε το όνομά του από μια εκ των μεγαλύτερων οικογενειών του χωριού που ήταν οι Στάμκηδες.

Τσότσο (Άλωνα)
Μικτός κυκλικός χορός. Η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες με λυγισμένους αγκώνες. Αποτελείται από δεκατέσσερις κινήσεις που εκτελούνται σε έξι μουσικά μέτρα. Ομοιότητα παρουσιάζεται με το χορό Ομορφούλα. Ο χορός πήρε το όνομά του από μια εκ των μεγαλύτερων οικογενειών του χωριού που ήταν οι Τσότσηδες.

Μακεδονία
Η γνωστή σε όλους μελωδία με τοπική χορευτική απόδοση.

Το πουλάκι
Ομοιάζει με τον χορό Μακεδονία.

Μαρινέλλα (Βεγορίτιδα-Αμύνταιο)
Χορευτικό μοτίβο του χορού Έντεκα.

Τσαρσίνο
Ο γνωστός επτάσημος συρτός. Τσαρσί=πλατεία.

Ζάρακας
Όπως και ο χορός Τσαρσίνο, ο γνωστός επτάσημος συρτός με διαφορετική μελωδία

Άλλοι χοροί:
-Σιβο κόιντσε ή Ψαρί άλογο
- Αμολυτή γκάιντα
-Ανθούλα ή Προυσάνω
-Γκάιντα
-Ελένο μόμε
-Κουτσός ή Κουτσωτό
-Μπαϊράτσε
-Σάρενι τσουραπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου